VINTERDEPP

Det är fullt normalt att under den mörka årstiden känna sig trött, deppig och orkeslös. Är denna känsla bekant? Då behöver du inte känna dig ensam!
Många svenskar drabbas nämligen under hösten och vintern av årstidsbunden depression. Symptomen inkluderar bland annat ett ökat sömnbehov, nedstämdhet, minskad fysisk aktivitet och svårigheter att koncentrera sig.
Men även de som inte drabbas av en regelrätt depression kan ofta känna sig sega och smådeppiga, eftersom kroppen inte får tillräckligt med ljus.

Lösningen kan i svårare fall
vara ljusterapi hos privatläkare, landsting eller på salong. Men det finns också knep du själv kan ta till själv för att må bättre.

  • Försök att få ordentligt med ljus när du är inomhus, särskilt på morgonen så att du vaknar ordentligt. Ha flera tända lampor, försök att sitta nära ett fönster under dagen och tänd stearinljus på kvällen.

  • Se till att få minst 30 minuter dagsljus under dagen. Gå ut och ta en promenad på lunchen eller                 promenera till jobbet eller skolan, om det går.

  • Inred i ljusa färger hemma och flytta bort stora växter som skymmer dagsljuset från fönstren.

  • Om det finns möjlighet är det jättebra att unna sig en solresa när det är som mörkast. En eller två veckors värme och sol gör att du klarar resten av säsongen lättare.
Ta vara på dessa tips nu så ska ni se att ni kommer stå ut med den mörka vintern betydligt mycket längre!

PEACE



Kommentarer
Postat av: jenlen

Måste fråga, är inte det från lidköping den bilden med rådhuset :)Jo det är de ser jag så fin bild!

2011-12-03 @ 14:04:59
URL: http://jenlen.blogg.se/
Postat av: Annellisaa

jag älskar att tända ljus i hela lägenheten:)

2011-12-03 @ 16:11:30
URL: http://annellisaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0