Ayurveda

Var precis inne på halsosidorna.se där jag gjorde ett Ayurveda test angående vilken personlighetstyp man är och hur man ska äta utefter denna. Detta kanske låter jätte flummigt men jag har alltid varit fascinerad av sådant. Tycker det är intressant att se hur bra den utvalda profilen faktiskt stämmer in på sig själv.

Så här står det på halsosidorna.se:
Ayurveda är ett välprovat system för helhetshälsa. Man tar här hänsyn till varje individs grundkonstitution. Med hjälp av att ta fra en personlig profil på de 3 kroppstyper (doshor) som du består av kan du hitta de grundenergier som bestämer din psykomentala och fysiska hälsa.

Visst låter det härligt flummigt, precis som jag gillar det. Fascinerande!
Sjölv gjorde jag testet och det visade sig att jag var en Pitta och jag kan inte mer än att hålla med beskrivningen av min personlighets profil. Stämmer nästan in alldeles för bra, häftig!

Pitta

En person med pitta som dominerande dosha är ambitiös, målinriktad och har ett skarpt intellekt, den typiska ledartypen helt enkelt. Kroppen är av medellängd och oftast stark. I obalans kan en pitta bli dominerande och aggressiv. Även magsår, migrän och högt blodtryck är vanliga problem för dessa personer.

Eld och vatten är de element som tillsammans bildar pitta-dosha. Det är framför allt eldens egenskaper som präglar pitta, vilket ger kvaliteter som varm, het, skarp och lätt.

I kropp och sinne ansvarar pitta för förbränning och ämnesomsättning. Även seendet (inre och yttre) och intellektet styrs av pitta.

Då pitta är den dominerande doshan är kroppen ofta av ”medelstorlek”, stark och snabb. Huden är ljus, varm och känslig för solen. Fräknar och leverfläckar är vanligt. Håret, som ofta har inslag av rött, är mjukt och tunt. Är ofta varm och svettas lätt.

Intellektet är skarpt och sinnet alert. Höga ambitioner, en stark vilja, envishet, effektivitet och målmedvetenhet är vanliga inslag. Ordningssinnet är ofta välutvecklat och den organisatoriska förmågan hög. Minnet är gott.

Pitta i obalans innebär ett överskott av pittas egenskaper i kropp och sinne. Vanliga tecken är bristande tålamod, tendenser att köra över andra, svårigheter att delegera samt en alltför kritisk hållning gentemot sig själv och andra. Alltför mycket fokus på prestation är vanligt. I längden finns risk för utbrändhet, det ”brinner” helt enkelt för mycket.

Stressmage, högt blodtryck, migrän och inflammationer i framför allt huden är fysiska tecken på ett pittaöverskott.

Avkoppling och måttlighet är viktigt för att hålla pitta i balans. Tex kan lugna promenader i naturen dämpa pitta och påminna oss om att vårt värde inte ligger i vad vi uträttar.

 

Prova ni också vettja!


Kommentarer
Postat av: MsSophie

Sånt där kan vara lite kul att prova ibland :)



/MsSophie

2011-11-22 @ 15:13:40
URL: http://www.improveme.se/mssophie

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0