Celluliter- de envisa små groparna!

Celluliter är små groppar som ofta placerar sig på lår och rumpa. I medicinska sammanhang menar man med celluliter en typ inflammationer i fett- och bindvävnad. Mer än 80% av alla kvinnor har celluliter. Orsakerna är okända men risk och problem ökar av brist på motion, övervikt och rökning men celluliter får många utan att något av detta stämmer in.

Men frågan är egentligen vad vi kan göra åt dessa små envisa gropar?

Träning och kost

En hälsosam kost och regelbunden träning är det första steget för att motverka celluliter. Träningen bränner fett och vältränade muskler stramar upp vävnaden och ger fastare hud. Bra träning mot celluliter är:

  • Snabba promenader i kuperad terräng
  • Cykling
  • Trappmaskiner
Träna ofta och regelbundet. En väl sammansatt kost med nyttiga råvaror är bra. Lider av övervikt bör man gå ner i vikt i lugn takt.

Dålig cirkulation tros kunna ha betydelse för celluliter. Olika metoder för att förbättra cirkulationen är därför väl värda att försöka:
Torrborstning av huden

Torrborstning av huden sätter fart på cirkulationen och stramar upp huden. Några snabba resultat ger det inte men motverkar celluliterna när det sker regelbundet.

Torrborsta huden en gång dagligen under fem minuter innan du badar eller duschar. Använd en borsta eller massagehandske och borsta med långa cirkulära rörelser som går uppåt. Börja med fotsulan och arbeta dig uppåt.

Massage för bättre cirkulation

Massage sätter ofart på cirkulationen. En värmande massageolja, t.ex. tigerbalsam, kan försökas. En vanlig massageolja eller lite solrosolja går också bra.

En dag i veckan kan man göra en massage med skrubb.

Varma bad och en kall dusch

Efter torrborstningen tar man ett varmt bad. Bad stimulerar cirkulationen i både blod och lymfa. Badet avslutas med en kall dusch. Saltbad anses särskilt välgörande mot celluliter.

Brun utan sol

En solbränna får benen att se långa och smala ut. Hudens färg jämnas ut och celluliterna döljs.

 

* Kom även ihåg att dricka mycket vatten då det för ut slaggprodukter ur kroppen samt inte sitta med benen i kors då detta försärar blodcirkulationen!

 

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0