GET A JOB

Flera av mina vänner bland annat har frågat mig hur och framförallt vad man bör och inte bör ta med i ett CV. Därför tänkte jag nu sammanställa det absolut mest väsentliga att med på ditt CV. Kanske ger dessa råd dig motivationen att faktiskt ta tag i att skriva ihop ett bra CV och lämna ut till så många ställen som möjligt.
Det kan kännas jobbigt nu, men sen när du har ett jobb och börjar känna ihop your own cash kommer du ha möjlighet att köpa och framförallt göra saker som du tidigare inte haft chansen till!
Det är ju även snart dags för er som planerar att söka sommarjobb att komma ut ur idet. Det gäller att vara ute i god tid!

Come on - you can do it!

 • Personliga detaljer
  Börja med ditt namn, din adress, ditt mobilnummer och din mejladress. Var noggrann när du skriver in     telefonnummer och mejladress, det händer faktiskt rätt ofta att folk råkar skriva fel. Om du inte har en professionell mejladress innehållandes både ditt för- och efternamn idag – skaffa en nu! Använd helst inte en mejladress som kan uppfattas som oseriös.
 • Tidigare jobb
  Lista dina tidigare yrkeslivserfarenheter före dina utbildningar, börja med det senaste och skriv ”baklänges”. Har du aldrig haft ett riktigt jobb tidigare – skriv ner andra saker som kan vara intressanta för en ny arbetsgivare. Kanske har du suttit barnvakt, jobbat extra i butik eller driver en vinstgivande blogg? Skryt lagom och framhäv dig på ett positivt sätt, så att arbetsgivaren får en bra bild av hur du är som person. Visa att du är en ambitiös och tålig person!
 • Utbildningar
  Skriv ner din, eller dina, utbildningar, börja med det du pluggade senast även här. Glöm inte att ta med andra uppdrag som du tror kan vara av intresse för en arbetsgivare! Kanske sitter du i styrelsen i din bostadsrättsförening, jobbar ideellt eller är eventansvarig på fritiden? Det är viktigt att sticka ut på ett positivt sätt och visa att du är driven och engagerad.
 • Kompetens
  Det är super att lista din kompetens i ditt CV, till exempel specifika språk- eller datorkunskaper. Speciellt om du inte har så mycket tidigare erfarenhet av att arbeta. Var ärlig mot dig själv och din framtida arbetsgivare om vad du kan, det tjänar ni båda på.
 • Referenser
  Istället för att skriva namn och kontaktuppgifter till dina referenser, skriv istället att ”referenser lämnas gärna på begäran”, så får arbetsgivaren återkomma till dig vid behov. Risken finns annars att dina referenser blir nerringda av olika arbetsgivare och att er kontakt försämras. Vårda dina relationer till referenserna och informera i tid att du söker nytt jobb, så att de är beredda. Ange inte en person som referens som inte sagt okej till att vara din referens. Det kan bli väldigt pinsamt och fel...
 • Personlig bild eller inte?
  Det är alltid positivt med en bild. Bilden får gärna vara personlig men måste vara professionell. Inga bilder från semesterna på stranden eller i hängmattan med ciderna i högsta hugg alltså.
 • Design
  Här varierar det vad olika rekryterare vill se. Vissa uppskattar en stilren touch medan andra uppskattar färg – med måtta. Det får gärna hända något i designen, som gör det enklare att särskilja din ansökan från en annan. Vill du att ditt CV ska sticka ut kan du leka med en färg på rubrikerna eller kanske använda en ram.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0